torsdag 29 oktober 2015

Halloween-skylt


Jag fyllde 30 år i somras, vilket betyder att jag aldrig firade Halloween när jag var liten. Mitt mest nostalgiska när det gäller denna högtiden är minnen kring "The nightmare before christmas". Och min bittra sida ser det mest som ett PR-jippo för att skaffa mer pengar till dom som redan har. Men nu när jag gnällt färdigt, är det också så att jag jobbar med sexåringar som denna vecka har höstlovsfritids. Så himla mysig vecka. Och det kräver ju absolut sitt pyssel, något som ändå är positivt med Halloween. Så denna veckan har det gjorts fladdermöss och pumpor. Sedan såg jag på Systrarna Grenes facebook hur de broderade pärlplattor och tyckte det var ett utmärkt sätt att göra en Halloween-skylt till fritidshemmet. Sagt och gjort (eller ja, med konstant avbrott av elever som vill ha hjälp med något/tårtätande/bamba/raster/prata med kollegor/busa/kramas/dansa) och så här blev resultatet.
Jag gjorde helt enkelt 10 små rektanglar av indianpärlor och broderade sedan med (främst) korsstygn. Sedan upp på ett snöre och hängde upp. Kul, meditativt och rätt fint.

söndag 25 oktober 2015

Ampel

Flyttade min elefantöra in i rummet, vilket den inte alls mådde bra av, så idag fick den flytta tillbaka till fönstret. Men för att få lite olika nivåer valde jag att knyta upp den i en ampel. 
Du behöver bara snöre, kruka och träkulor om du vill ha.


  1. Klipp 8 lika långa snören (rätt långa)
  2. Knyt ihop alla längst ner.
  3. Sen trädde jag träkulan genom två av snörena och de andra sex knöt jag runt kulan.
  4. Sen börjar man göra "nätet" där man knyter ihop två av snörena i taget, tänk på att försöka få samma avstånd från kulan till knutarna. Tänk på att måtta så krukan får plats.
  5. Sedan tar du ena snöret från ett av snör-paren och knyter med snöret från det snör-paret som är närmast. Såhär fortsätter du så långt du vill. 
  6. Jag gjorde två nätknutar och en sista med träkulor. 
  7. Sist knöt jag ihop allt och hängde upp.

lördag 17 oktober 2015

Blompedistal

Idag efter jag och mamma gått på promenad runt Sisjön åkte jag med henne hem och gick in i garaget. Där plockade jag fram alla roliga verktyg jag kunde hitta och började bygga. Ljuset är tvivelaktigt, men här vid snickarbänken är jag riktigt nöjd.




Jag gjorde en väldigt enkel design (som också är rätt vinglig eftersom jag är så sjukt dålig på att mäta och vara noggrann). Plattan och korken inhandlades på Panduro och sen skruvade jag dit tre ben av rundstav. Eftersom skruvarna syntes valde jag att täcka träskivan med kork. Tyvärr bubblar det fortfarande upp lite, men är inte lika tydligt i alla fall. Hur som så blev jag väldigt nöjd och ställde dit en av mina 100 monstera.